dijous, 12 de març del 2015

Santa Maria del Mar

La Catedral de Santa Maria del Mar


És una església de tipus gòtic de Barcelona, al barri de la Ribera i construïda entre 1329 i 1383. Els mestres d'obra van ser Berenguer de Montagut i Ramon Despuig.

Avans de Santa Maria del Mar en aquell mateix terreny, s'hi va construir L'esglesia de Santa Maria de les Arenes, documentada desde 998 i construïda sobre un temple paleocristià, anterior.

Al 1329 va començar la construcció de l'actual Santa Maria del Mar. Sembla que en la construcció, hi va participar la població de la Ribera.


Tipus de planta de l'església

L'església de Santa Maria del Mar, té una planta caracteristica de l'estil gòtic, la planta de saló. És una planta rectangular en que a diferència de la planta de creu llatina, aquesta careix del creuer de braços sortints.


L'exterior de l'església

Vista des de l'exterior , l'esglesia té un aspecte massís i robust, que no diu res de l'ho que trobarem a l'interior. Es marca molt la horitzontalitat amb motllures i cornises i superfícies planes.


Interior

Interiorment és un edifici de tres naus, amb deambulatori i sense creuer .Les naus estan formades per quatre trams i el prestiberis consta de mig tram i un polígon de set costats, tot cobert amb volta de creueria i coronat amb espectaculars claus de volta. 



En la imatge de la esquerra podem observar una clau de volta, un element important en l'estil gòtic.





Decoracions de les portalades


Timpà, Basílica de Sta. Maria del Mar, Barcelona por Jesús Cano Sánchez
La portalada principal és decorada amb les escultures de sant Pere i sant Pau, mentre que al timpà està representat la imatge del Senyor, de la Mare de Déu i de sant Joan.



Vitralls de Santa Maria del Mar

Durant la restauració de la catedral al 1922, es van trobar restes de vitralls on es representaven les escenes de l'Ascencio i del Levatori.
La rosassa de la façana és d'estil gòtic flancoflamenc amb un naturalisme molt realista fet per l'autor Antoni Llonye, feta a l'any 1459, i representa la coronació de la mare de Déu.

Als finestrals s'hi aprecia l'estil gòtic i en un dells hi ha l'escena de La mare de Déu amb el nen i sant Miquel.


Horaris i localització

Santa Maria del Mar, està localitzada a Barcelona.
Els horaris de visita són:

*Dies feiners: 
   de 9 h a 13.30 h i de 16.30 h a 20.30 h  
*Dies festius: 
   de 10 h a 13.30 h i de 17.00 h a 20.45 h  










1 comentari:

  1. Molt bé l'estructura i la forma de la guia. Falta corregir les errades ortogràfiques. Força bé.

    ResponElimina